👉Deze pagina is in opbouw👈

Trainingstips

1. Kies voor elke training een thema

2. Herhaal oefeningen, maar varieer in elk thema Ze leren het snelst als oefeningen herhaald worden. Bedenk dus verschillende oefeningen waarbij bijv. het mikken centraal staat, dat houdt het uitdagend voor de spelers.

3. Maak van oefeningen een spelletje waarbij er gewonnen en verloren kan worden Ze willen allemaal graag spelen, scoren en winnen. Maak daar gebruik van door altijd gebruik te maken van een puntentelling.

4. Houdt rekening met de korte concentratie van de spelers Doe een oefening niet langer dan 10/12 minuten. Dan is de concentratie weg en heeft de oefening dus geen leereffect meer.

5. Houdt het praatje kort, geef direct een plaatje (voorbeeld) Deze jonge kinderen onthouden niet goed wat je zegt, doe daarom de oefening zelf voor zodat ze kunnen zien hoe het werkt. Als het dan eenmaal loopt kun je altijd nog tips en aanwijzingen geven.

6. Begin partijvormen in grote ruimtes In een grotere ruimte krijgen spelers meer tijd en ruimte om keuzes te maken en te handelen. Gaat het goed, dan kun je de ruimte steeds kleiner maken.

7. Maak gebruik van het vraag en antwoord spel Als de spelers iets niet goed doen, zet het dan stil. Vraag waarom ze iets deden, of dat in het vervolg misschien ook op een andere manier kan en laat ze het vervolgens nog een keertje doen. Op die manier moeten zij over het spel nadenken en gaan ze snel snappen wat jij als trainer bedoelt.

8. Doe als trainer zo min mogelijk mee met de oefeningen Het gaat erom dat de spelers leren voetballen. De trainer staat immers op de zaterdag ook aan de kant.

Accenten o8 en o9

Aannemen van de bal (binnenkantvoet)

Dribbelen (elke stap de bal raken)

Alles oefenen met beide benen

Veel 4 tegen 4 in ruitvorm

Keeper laten mee voetballen

Spelers moeten acties mogen maken.

Fouten maken mag !

Trainingsopbouw o8 en o9

  • Warming-up * oefeningen met of zonder bal (8 min)
  • Aanleren * techniek, passen, aannemen (10/12 min)
  • Positie/partijspel * 4:4 accent op de ruit + 1 techniek (10/12 min)
  • Aanleren * passen/trappen, aannemen, afwerkvorm (10/12 min)
  • Partijspel * 4:4/3:3/2:2 “vrij spel” (10/12 min)

Oefeningen